Това ще се установи чрез ДНК анализ, който ще бъде изпратен и влабораторията в Оксфорд.

Преди няколко дни, сред руините на манастира „Света Богородица Пантанаса” в Мелник, построен от деспот Слав, екипът археолози на проф. Виолета Нешева се натъква на сензационни находки – 4 гроба, един от които предполагат, че е на славния владетел.

„Предположенията ни са като една хипотеза. Има възможност това да е гробът на деспот Слав”, каза археологът проф. Виолета Нешева.

Хипотезата може да се докаже с ДНК анализ и сравняване на профил с някой друг от династията на Асеневци, каза професор Нешева. Костен материал ще се вземе от урната с останките на Калоян, който е препогребан в църквата „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

Това което отличава гроба, в който смятат, че е погребан деспот Слав, е голямата му дължина. Той е бил висок около 2,10-2,20 метра. Според легендите, владетелите от династията Асеневци са били снажни хора.

Археологът проф. Виолета Нешева прави проучвания в Мелник през последните 40 години.

„Това ще е един голям принос  и за самата България, защото за съжаление нямаме изявени личности от българската история, чийто места, където са погребани, са открити”, каза проф. Нешева.

Костният материал е занесен за анализ. Най-вероятно, за да няма никакво съмнение в находката, пробата ще бъде изпратена за изследване и в лаборатория  в Оксфорд.    

Репортер: Ваня Иванова