Американският президент изпрати писмо до премиера във връзка с атаката в Бургас...

 

„Терористичната атака, която се случи на българска земя на 18 юли, напомни по зловещ начин за опасностите и предизвикателствата, пред които сме изправени като съюзници", пише американският президент Барак Обама в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов.
 
Държавният глава за пореден път подчерта, че осъжда „подобни варварски действия” и заяви готовността на американските служби да подкрепят българските си колеги в разследването на атентата.
 
„Българските власти под Ваше ръководство отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта", пише още Обама.
 
Той заявява, че е запознат с „трудностите, породени от минало наследство”, които правителството трябвало да преодолее, за да наложи върховенството на закона.
 
„Въпреки че предстои още работа, сте постигнали значителен напредък. Очаквам да продължим съвместната работа по по-нататъшни демократични реформи, които ще позволят на съдебната система да работи по-ефективно срещу организираната престъпност и корупцията", допълва Обама.
 
Той поздравява Борисов за последователните усилия на правителството на ГЕРБ за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение както за Европа, така и за САЩ.