Младите хора в региона залагат големи надежди на партньорството между Бюрото по труда и фирмите..

В Смолян младежка трудова борса, организирана от Бюрото по труда, предизвика небивал интерес. Множество безработни часове се редиха на опашка с надеждата някоя от фирмите да ги наеме.

 

По време на борсата 19-те фирми, обявили свободни работни места, буквално бяха обсадени от младите хора. В тълпата от безработни срещаме 25-годишният Стефан. Преди четири месеца е завършил висшето си образование и от тогава не може да си намери работа. Сред причините според него са това, че градът е малък и предлаганите работни места също са малко. Липсата на трудов стаж Стефан също отбелязва като негов минус в конкуренцията с други хора.

 

Младежът обяснява, че е възлагал огромни надежди на трудовата борса, в която по програма си партнирали Бюрото по труда и работодатели. Организаторите му обяснили още , че ако някоя от фирмите го наеме, заплатата и осигуровките през първите шест месеца ще се плащали от Агенцията по заетостта.

 

От някои частни компании обаче отбелязват, че образованието в университетите не съвпада с това, от което имат нужда фирмите в България.

 

Репортер: Анелия Веселинова