Археолозите не изключват възможността това да е самото съкровище на епископите на Ахридос.

Нова археологическа находка, но този път не от Черноморието. Златни монети с изображение на византийските императори Андроник II и Aндроник III са намерени при разкопки на Перперикон. Монетите са две, открити са в северната част на Акропола, където тази година са съсредоточени проучванията.

Археолозите смятат, че са част от златното съкровище на епископите от скалния град.

Според археолога проф. Николай Овчаров, монетите са сечени между 1327-ма и 1330 година. Те са били в обращение през 30-те години на 14-ти век. Находката е важна, не само защото е една от малкото златни, намирани на Перперикон, но и защото подкрепя един исторически извор

„Става дума за писмо от 1337 г., в което се казва, че епископът на Перперикон е бил толкова богат, че е бил задължен от Вселенската митрополия да плаща пенсия на обеднелия митрополит на големия беломорски град Филипи”, каза проф. Николай Овчаров.

По данни на археолога, в различни години в миналото по северния склон на хълма иманяри са изровили между 27 и 30 корубести златни монети, подобни на намерените сега. Къде са те, никой не знае, но фактът, че са били толкова много, подкрепя друга научна теза:

„Тези златни монети ни показват действително едно голямо съкровище, това са много скъпи монети за своето време и въобще в такъв обем, който е бил – наброявал няколко десетки екземпляра – и аз не изключвам възможността това да е самото съкровище на епископите на Ахридос”, каза още проф. Овчаров.

Монетите са открити на малка дълбочина – едва 10-15 сантиметра, и учените се надяват по-дълбоките пластове да крият още златни изненади. Разкопките ще продължат общо три месеца, а отпуснатите средства са в размер на 180 хил. лева.

Репортер: Станислава Георгиева