Причината се крие в промяна в Закона за горите, направена още миналата година.

Засега бъдещето на ски сезона на Витоша остава неясно. Причината – инвеститорът и собственик на съоръженията „Витоша ски” обеща, че лифтовете ще бъдат пуснати на 1-ви август. Ски пистите обаче можели да останат неизползваеми, заради неуредения им статут.

И тази година любителите на зимни спортове може да не успеят да карат ски и сноуборд на Витоша. Причината се крие в промяна в Закона за горите, направена още миналата година. Според нея на Витоша няма ски писти, а само снежни полета.

„Първия основен документ е скица на ски пистите, тъй като те не са обособени, поне към момента това не е направено, съответно, ако ние пуснем или го бяхме направили това, означава, че ние щяхме да извършим незаконна дейност, всеки пострадал на тези писти, би търсил нашата отговорност”, каза Петър Петров, адвокат.

За да бъдат ползвани тези полета като писти, трябва да се промени категоризацията им от съответните държавни институции. А след това да се направи търг за техен наемател. Досега това бяха „Витоша ски”. Те обаче не пожелаха да кажат колко им е струвал наемът.

Компанията няма да почиства и обезопасява така наречените снежни полета, използвани десетки години като писти. В писмо до медиите от гражданско сдружение за „Витоша” обясниха, че категоризацията е задача на собствениците на съоръженията към пистите, а не на държавата.

От своя страна собственикът трябва да подаде искане в Министерството на икономиката и туризма и да заплати такса, се казва още в писмото. Инвеститорът имал вече и изготвен проект за модернизация на ски зона Алеко.

От дружеството не са доволни и от сегашните промени в така оспорвания и приет преди дни Закон за горите. Според окончателно приетите текстове, ако инвеститорът иска да строи нови ски писти и прилежащите към тях съоръжения, трябва да плати такса на държавата и да промени статута на земята под тях.

В другия случай собственикът на вече съществуващите съоръжения ще може да ги ремонтира, но земята под тях ще остане в горския фонд. Според друга точка в закона  се определя срок от 20 години, в които инвеститорът може да получи право на строеж.

Според анализите, на Витоша ски модернизацията щяла да излезе 70 милиона евро.  

Репортер: Мария Димитрова