Билетът за пътуване, който е и застраховка, не покрива подобен риск...

17-те пътници, които едва не се удавиха в автобус на градския транспорт във Варна, няма да получат обезщетение. Причината е билетът за пътуване, който е и застраховка, но не покрива подобен риск. Екип на Новините на Нова провери какво ни гарантира билетът и какви са възможностите за компенсация в подобни случаи.

 

Ужасът от удавяне в автобус насред подлез,  и то по вина на шофьора, както от фирмата превозвач признаха, оказва се, не се брои за злополука.

 

„Билетчето покрива по наредба застрахователни обезщетения в случай на смърт или трайна инвалидност, като застрахователната сума е до 20 000 лева”, каза Христо Димитров от Българската асоциация на пострадали от катастрофи.

 

За щастие, смърт и трайна инвалидност след инцидента няма. Остава обаче преживяното.

 

„Ако някой има документ, че е пострадал психически вследствие на този голям стрес в автобуса и може да се докаже трайна инвалидност пред застрахователя, това е по злополука на пътниците в обществения транспорт”, добави Димитров.

 

За съжаление, в България стресът трудно се плаща. Затова пострадалите могат да търсят отговорност от фирмата-превозвач и от ”Водоснабдяване и канализация”, допълни Димитров.

 

След тежкия инцидент от „Водоснабдяване и канализация“ подадоха сигнал в прокуратурата. Твърдението е, че някой умишлено повреждал водопровода на града.

 

Репортер: Искра Урумова.