От 1-ви септември Синята зона става двойно по-скъпа, включително и в събота.

След един месец, от 1-ви септември 2012 г., паркирането в София и на територията на Столична община ще става по нови правила. Според информацията на сайта на Центъра за градска мобилност, новите ограничения и промяната в таксите имат за цел центърът на столицата да стане „по-подреден, по-чист, по-лесен за придвижване и с 25% по-малко автомобили”.

От първия ден на септември ще има две зони: Синя (SMS на телефон 1302) и Зелена (SMS на телефон 1303). Кои територии обхващат двете зони може да видите на картата тук.

Максималното време за паркиране в Синята зона остава 2 часа, както досега. Зелената зона пък дава възможност да заемете едно и също паркомясто най-много за 4 часа.

За сметка на това, цената на час скача двойно в Синята зона – от 1 лев на 2 лева. Зелената зона ще струва на водачите по 1 лев на час. За Синя зона валидността се променя – вече ще бъде от 8:00 ч. до 19:00 ч. в работни дни и в събота от 8:00 ч. до 14:00 ч. Досега съботата беше свободен ден за безплатно паркиране в Синя зона. Валидността на Зелена зона е само за делнични дни, от 8:00 ч. до 19:00 ч.

Живеещите в районите на Синята и Зелената зона могат да паркират в замяна на еднократно платена такса, след като докажат, че живеят в тези зони по постоянен адрес. И самите им автомобили трябва да са регистрирани на същия адрес.

Крайният срок за подаване на заявления за винетни стикери, с които живеещите в обособените зони могат да паркират, изтича на 1-ви август.