Според тях БДЖ "Товарни превози" е последната компания, която може да спаси българската икономика

Организираната през социалната мрежа Фейсбук инициатива "Окупирай Централна гара" събра няколко десетки граждани на протест против приватизирането на БДЖ.

 

Около 18.30 часа тази вечер протестиращите се събраха пред софийската гара, където издигнаха своите плакати с надписи "Приватизация = ликвидация" и "БДЖ е за хората, а не за корпорациите". Протестиращите направиха своеобразен човешки влак, който тръгна на обиколка на централната гара, докато през мегафона на активистите се чуваха скандирания "Спрете корупцията! Спасете БДЖ!".

 

Протестиращите обещаха, че символичната окупация няма да пречи на работата на гарата или спиране на влакове.

 

"Искаме просто нашият глас като граждани да бъде чут, защото нашите политици и шефовете на тази компания не чуват гласа на обикновените граждани", споделиха протестиращите.

 

Според активисти в момента се бърза с приватизацията на БДЖ, за да може дружеството да се продаде на по-ниска цена. Според тях президентът Росен Плевнелиев "вместо да седи горе и да се чуди, трябва да се застъпи за железниците". По думите на протестиращи не трябва да се допуска приватизация на "Товарни превози" преди завършване на проекта за жп тунел под Босфора, който ще свързва Европа и Азия.

 

„Защото приватизацията в България е синоним на ликвидация – примерите са стотици, но най-фрапантните са: Кремиковци, Плама Плевен, БГА Балкан, Балканкар, БТК, ОЦК. Защото БДЖ  "Товарни превози" е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата. Защото продажбата ще създаде частен монопол", продължиха активистите.

 

Според протестиращите дружеството ще бъде продадено за сумата от 100 млн. лева, при положение че годишната му печалба е 150 млн. лева. Това според тях ще ощети българската държава с над един милиард лева за срок от 10 години. Участниците в протеста настояват и за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и на всички ръководители в БДЖ, които според тях водят БДЖ умишлено към фалит.

 

Днешният флашмоб за спиране на приватизацията и ликвидацията на железниците е организиран от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Протестът е граждански, не се обвързва с нито една политическа формация и набира популярност в социалната мрежа Фейсбук.