Куба празнува рождението на лидера на Народната революция, чието здравословно състояние е неясно

В Куба празнуват, защото лидерът на Народната революция Фидел Кастро навършва 86 години. Въпреки че вече не заема официален пост, популярността на Фидел не спада. Празненствата обаче минават под знака на неясното здравословно състояние на лидера.

Рожденикът Фидел Кастро има хронични здравословни проблеми. Той не се е появявал на публично място от 2 месеца. Гражданите празнуват рождения му ден, но спекулациите за здравословното състояние на бившия държавен глава не престават.

Конкретното заболяване на народния любимец е държавна тайна. Предполага се, че е опериран от дивертикулит. Правителството не коментира здравето на Фидел, но липсата на официална информация кара хората да попълват празнините със слухове.

Според международните наблюдатели, за пръв път след революцията от 1959-та кубинците усещат предстоящата промяна. Сегашният президент Раул Кастро е на 81, а двамата вицепрезиденти на Куба също са над 80-годишни. В същото време сред младото поколение партийни лидери не се откроява достоен заместник на фамилия Кастро.