Водятсе преговори за семето й, наддаването достигна до 1 лев за семка

Тиква-рекордьор отгледаха в харманлийското село Иваново, станало популярно със скъсаната си язовирна стена през февруари. Сега хората там имат повод за радост и гордост. Огромната тиква тежи 114 килограма и вече се е превърнала в атракция.

От няколко дни сергията за плодове и зеленчуци в центъра на Иваново привлича погледите на всички преминаващи през селото. До нея е разположена уникалната тиква с тегло 114 килограма, която е пораснала в градината на бившия пожарникар Георги Милев. За да я пренесат до кантара са нужни поне четирима човека, затова в тази дейност участва цялото семейство.

Семейството на Георги отглежда в градината си много зеленчуци. Семената за уникалните тикви им били дадени от техен братовчед.

„Съвсем случайно. Той няма къде да ги сее. Вика: „Гошо вземи тия семки да опитаме какво ще стане.” Пробвах. Стана 54-килограма такава. Тая година от белите стана много по-голяма”, разказа ни Георги Милев.

За да се отгледат тикви-гиганти не е нужно нищо по-особено, казва пенсионерът:

„Всичко е до късмет. Зависи от годината. Не сме полагали такива грижи. За поливането – на седмица сме пускали вода и случайно стана.”

За да видят уникалната тиква-рекордьор край сергията на семейството вече са се изредили всички съседи.

Оказва се обаче, че огромната тиква служи само за гледане и не става за ядене.

Уникалната ивановска тиква не се продава. Засега преговори са водени само за семето й, а наддаването достигнало до 1 лев за семка.

Повече – във видеото.

Репортер: Димитър Иванов