В противен случай последствията ще са огромни, каза Барак Обама

Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че ако Сирия използва химически оръжия, Вашингтон ще преразгледа позицията си за интервенция в арабската държава. До този момент Обама не е давал заповед за какъвто и да било военен ангажимент.

Барак Обама допълни, че ще има огромни последствия, ако Съединените щати забележат придвижване на химически оръжия в Сирия. Разполагането на химически и биологически оръжия само ще задълбочи конфликта в региона и ще засегне и съседните държави, подчерта американският президент.

Световните медии припомнят, че Дамаск разполага с четвъртия най-голям запас от такива оръжия в глобален мащаб. Миналият месец сирийският външен министър категорично заяви, че те никога няма да бъдат използвани в страната. В същото време кореспонденти твърдят, че неотдавна Вашингтон е получил непотвърдена информация, че сирийските власти преместват химически оръжия.

Междувременно новият специален пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брами отказа да призове президента Башар Асад да се оттегли.

"Все още не съм в позиция да кажа това, но ще намеря решение", бяха думите на алжирския дипломат. Те веднага предизвикаха остри критики от страна на международната общност.