Известният в цял свят българин обаче се закани, че ще скочи от още по-високо

Българинът Иван Трифонов – един от най-известните пилоти на балони в световен мащаб, който живее от 49 години живее в Австрия, твърди, че Феликс Баумгартнер е откраднал от него идеята за скок от ръба на Космоса. Тази информация се появи на 17 октомври и в австрийския вестник „Курир”.

От екипа на „Часът на Милен Цветков” се свързаха с Иван Димитров. Той потвърди за предаването, че започнал да подготвя проекта още през 1992 г. Неговата цел била да скочи от 50 километра – височина по-висока от тази, от която скочи Феликс Баумгартнер в събота.

„Оттогава започнах да работя над този проект 13 години. Парите не стигнаха, не намерих спонсор. Отначало сумата беше 6 милиона евро. По-късно скочи на 10 милиона евро. Баумгартнер го познавам много добре, той е скачал от мой балон. Затова бях при него и реших да му предложа проекта с условие да ме вземе като негов съветник”, разказа Иван Димитров.

Поясни, че срещата между тях двамата се случила през януари, 2005 г. в „Хангар 7”, Залцбург.

„Той се съгласи, аз имах три големи папки с документация, той си направи фотокопия с изчисленията и потвърди, че е съгласен да ме вземат като съветник. Здрависахме се и той каза, че ще ме потърси, след като говори с неговия спонсор”, обясни българинът за това как е завършила срещата между тях двамата.

В рамките на една година Иван Димитров няма отговор от Феликс Баумгартнер. В изпратена до Феликс новогодишна картичка от края на 2005 г. го пита какво става с техния проект. Отговора, който получава от австриеца е, че Феликс е решил да прави проекта с американците, а не с руснаците, и решил негов съветник да бъде друг.

Иван Димитров обясни, че не е алармирал обществеността, че този проект е бил откраднат, защото до последно очаквал, че ще бъде включен.

„Аз съм удовлетворен, че Феликс е останал жив, защото това означава, че моят проект не е бил само фантазия. Сега мисля да се кача още по-нависоко, само че с руснаците”, заключи Иван Димитров.

 

Подробностите гледайте във видеото.