Това гарантира здравният министър при официалното представяне на новия изпълнителен директор

Няма конфликт на интереси при избора на новия шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това обяви здравният министър Десислава Атанасова.

Причината за опровержението бяха публикации в медиите, според които съпругата на новоназначения д-р Евелин Благоев има дългогодишен стаж във фармацевтичния бизнес. А именно поверената в ръцете на мъжа й агенция, трябва осъществява контрола върху всички фармацевтични фирми у нас.

Лични причини – с това обяснение в началото на месеца поста си напусна предишният шеф на лекарствения регулатор – д-р Александър Янков. На 29 октомври здравният министър Десислава Атанасова представи вече официално наследника му – Евелин Благоев. По образование той е лекар, завършил Медицинския университет.

Има много сериозен професионален опит в областта на фармацията - през последните 9 години е бил начело на българския клон на чуждестранна корпорация, която произвежда и търгува с лекарствени продукти.

„Понеже за него и миналата седмица имаше информация, че е един от обсъжданите имена и кандидатури в министерството и се появи информация и за това какъв е семейният и приятелският му кръг. За да спестя въпросите след малко, бих искала да дам информация и за неговата съпруга”, заяви още здравният министър по време на представянето на д-р Благоев.

Така, освен биографията на д-р Евелин Благоев, здравният министър сметна за нужно да запознае обществото и с тази на госпожа Благоева. По думите на Десислава Атанасова Елена Благоева е собственик на дружество с еднолична отговорност от тази година. Преди това обаче, тя също е работила в редица фармацевтични фирми. Но от 2003 насам, на всички останали позиции, които е заемала, се е занимавала с козметични продукти, поясни здравният министър.

На въпрос дали ще проверява достатъчно усърдно фирмите, в които е работила съпругата му, д-р Благоев отговори така:

„Съпругата ми е работила в доста фармацевтични структури през различен етап от професионалната си кариера, така че не мога да кажа как може да бъде организирано това. Но общо взето – това не е проблем”.

 

Очаквайте репортажа на Яна Николова в Новините на Нова в 19.00 часа