Помощник-капитанът на кораба – Недялко Петров, ще остане в затвора в Гърция още два месеца

„Това беше тежък период от тази сага, тъй като ние се молехме през цялото време да насрочат това дело, колкото се може по-рано, за да бъдем оневинени. В момента, когато разбрахме, че делото е насрочено, възникна страх от това какво ще се случи”.


Това заяви морякът Николай Туртов от кораба „Ина”, който преди дни бе оневинен от гръцкия съд по обвинение за контрабанда на цигари.


Помощник-капитанът на кораба – Недялко Петров, ще остане в затвора в Гърция още два месеца поради присъдата, която е получил, обясни синът му Кирил пред камерата на Нова.


Припомняме, че в края на миналата седмица гръцкият съд оневини българските моряци от кораба „Ина”, които бяха обвинени по обвинение за контрабанда на няколко хиляди мастербокса цигари.


Шестимата българи бяха арестувани преди година и половина в зрелищна акция на специалните служби в Гърция.


Николай Туртов, Стоян Паунов, Георги Стоянов, Георги Вълев и готвачът Петко Ганев останаха под домашен арест в град Нафплио пет месеца, разчитайки на помощ от наши сънародници на място.


Помощник-капитанът Недялко Петров лежи в затвора вече осемнадесет месеца, въпреки че според морското право отговорността за товара носят корабособственикът, капитанът и получателят на пратката.


Капитанът – руснакът Валентин Бордояков, също е в затвора.


Собственик на кораба „Ина” през схема от офшорни фирми, регистрирани в Лондон, е варненецът Георги Мишков. Българските власти обаче така и не го установяват, а прокуратурата във Варна решава, че няма извършено престъпление на българска територия.


Дни преди процеса обаче Георги Мишков е задържан в Гърция и срещу него тече разследване.


Целия разговор с Николай Туртов и близките на Николай Петров може да гледате във видеото.