По темата спориха бившият просветен министър Веселин Методиев и Стела Богомилова

Децата стават все по-неграмотни, твърди последното международно проучване за четвъртокласниците в България. За пет години българчетата са слезнали с осем позиции надолу.


Страната ни е на 22-ро място от 48 държави по четивна грамотност. Това е последното проучване в тази сфера, но то е поредното, което дава основание за тревога.


Все по-често се натъкваме на фрапиращи примери за неграмотност в българския език. Груби грешки се допускат и в официални документи – в езика на медиите, в речта на политици и експерти. Къде се коренят проблемите?


Спор по темата в рубриката „Нокаут” водиха бившият просветен министър Веселин Методиев и Стела Богомилова – експерт в образованието.


Поводът е появилото се изследване в Министерството на образованието, че родените през 1988 г. са последните грамотни българи.


„Има още едно указание, което е подсказващо по проблема, че родителите на тези деца са всъщност деца на прехода и те също попадат в последните години на този образователен хаос, който се случи след промяната и беше неизбежен”, обяви Стела Богомилова.


На въпрос дали донякъде носи отговорност за пропадащото ни образование, бившият образователен министър Веселин Методиев отговори: „Мисля, че има влошаване. Че това, което експертите правят, е коректно като тенденция. Мисля също, че има няколко много тежки удара, които бяха внесени в системата в тези близо 25 години. И един от тези удари беше учителската стачка. Тя извади от училището много голяма част от учителите, които бяха добри”.


Целия разговор с Веселин Методиев и Стела Богомилова може да гледате във видеото.