В съда е „женско царство”, споделиха татковците

„Основните ни цели са първо законодателни промени и второ тяхното прилагани, тъй като сега са само на хартия”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Панчо Малезанов, който е председател на фондацията „Бащи за отговорно родителство”. Днес  мъже, преоблечени като Дядо Коледа, ще протестират за равни родителски права при развод.

 

Въпреки че е записано, че бащите имат равни права с майките, на практика се получава, че в съда е „женско царство” - по презумция детето се дава на майката, споделиха протестиращите бащи. „В интерес на децата е да се виждат по-често с нас”, каза Малезанов.

 

Сашо Воденичарски разказа, че той е нямал брак с жената, от която има дете. Когато детето е на четири години се разделят. Въпреки че говорят, че ако се случи нещо подобно, ще се държат цивилизовано, това не се случва. „Случвало се е да на чувам сина си по телефона над 20 дни”, каза той. Както е обичайно и те минават през дело, разпределят правата, но и сега той продължава да не може да види и чуе сина си.

 

На въпрос какви методи се използват в тази „война” бащите разказаха, че се стига до обвинения за педофилия, домашно насилие. Най-лошото е манипулацията над децата. „За да не търпи неодобрението на родителя, който го отглежда, детето заема пасивна позиция. Това не е ли натоварващо за психиката на тези деца?”, попита Васил Попов.

 

Според тях ограничаването на правата им им пречи да си изпълняват задълженията. „Свещено право е детето да комуникира с двамата си родители”, каза Панчо Малезанов.

 

Протестиращите бащи искат да се приеме и предостави на съответните служби методика за оценяване на родителския потенциал. 

 

Какво още казаха и какви са исканията на бащите гледайте във видеото.