Игрите на 30-та олимпиада бяха красноречиви за всички

Британските организатори похарчиха повече от 9 милиарда паунда, за да изградят идеалното място за спорт – олимпийския парк в Лондон. Чисто нов стадион, чисто нов комплекс за плувни спортове, както и чисто нов колодрум бяха само част от архитектурните бижута за Игрите на 30-та олимпиада. Най-дългоочакваното спортно събитие в последните четири години предложи безброй емоции още от церемонията по откриването. Тя ще бъде запомнена с поредното впечатляващо изпълнение на Роланд Адкинсън в ролята на мистър Бийн. Агент 007 пък лично осигури присъствието на кралица Елизабет втора. Именно тя произнесе емблематичните думи, които човечеството е чувало още от зората на съвременния олимпизъм.

 

"Обявявам за открити Игрите на Лондон, с които честваме 30-та олимпиада на модерната епоха".

 

И когато голямото шоу започна, с него продължи да се пише историята. Първо в плувния басейн един мъж от Балтимор сложи точка на най-великата спортна кариера, която човечеството някога бе виждало. Майкъл Фелпс записа себе си като най-успешния спортист, участвал в Олимпийските игри. Американецът влезе в историята като единственият спечелил общо 22 олимпийски медала, 18 от които златни. Той стана и първият плувец трикратен олимпийски шампион в една и съща индивидуална дисциплина.

 

След феномените в сините коридори дойде време и за тези, които щяха да блестят на Олимпийския стадион в чест на леката атлетика. Един мъж пристигна в Лондон с мисълта да стане легенда и само това, което бе планирал да направи, можеше да осигури реализацията. Преди четири години време на Игрите на 29-та олимпиада Юсейн Болт стана известен с това, че спечели спринтовете на 100 и 200 метра и щафетата 4x100 като част от състава на Ямайка. Тогава златните медали бях придружени и от изумителни световни рекорди, но в Лондон дори само дублирането на титлите щеше да прати Юсейн Болт на страниците на историята като единствения с подобно постижение. След осем дни на олимпийска слава в британската столица той успя и без да чака другите, сам нарече себе си легенда.

 

Игрите в Лондон обаче не минаха и без тревожни сигнали. На мнозина силно впечатление направиха непривичните резултати, които постигнаха няколко момичета в олимпийския плувен басейн. Те стигнаха до златните медали, но безспорният им успех повдигна въпроса дали е нормално да виждаме 16 и 17-годишни деца в подобна позиция. И отново по въпроса за допустимите стойности някои не издържаха проверките на допинг властите. Ето защо първоначалната радост за Надежда Остапчук в тласкането на гюле се превърна в олимпийска утеха за Валери Адамс, но едва ли каквато и да е била церемония би заменила усещането да чуеш химна на твоята родина в центъра на олимпийския стадион.

 

И като стана дума за равносметка, нека да погледнем таблицата с медалите. В нея напълно безапелационно Съединените американски щати си върнаха първата позиция и никакви спорове за начина на отчитане на броя медали не можеше да хвърли съмнение върху това. Олимпийците на САЩ си тръгнаха от Лондон с общо 104 медала, 46 от които златни. Удивително бе и представянето на домакините, които завършиха на трето място в подреждането по спечелени отличия (29 златни, 17 сребърни и 19 бронзови).

 

И докато за някои най-големият спортен форум бе повод за несравнима гордост, то България записа разочароваща страница в своята история. От  Игрите през 1956 г. в Мелбърн страната ни винаги бе печелила поне един златен медал на олимпийските състезания, на които е участвала. В Лондон обаче тази успешна серия бе преустановена, което ясно показа линията на развитие на родния спорт в последните 20 години.

 

И въпреки всичко "Това бяха едни щастливи и славни игри". С тези думи президентът на Международния олимпийски комитет пожела да отличи състезанията под знака на петте кръга, които превърнаха Лондон в единствения град, домакинствал три пъти на най-добрите спортисти в света. За д-р Жак Рог Игрите на 30-та олимпиада бяха особено специални, защото за последен път той имаше честта да сложи точката на поредната глава от историята с думите:

 

"Обявявам Игрите на 30-та олимпиада за закрити и в съответствие с традицията призовавам младежда на света да се събере след четири години в Рио де Жанейро, където да отпразнува Игрите на 31-та олимпиада. Благодаря ти Лондон!".