Земеделското министерство опроверга твърдения на френски вестник

Голф игрища не са получавали земеделски субсидии, нито военни терени. Това стана ясно от опровержение, разпространено от Министерството на земеделието, свързано с публикация във френската преса от първите дни на януари.


В своя статия вестник „Фигаро” обвини българските власти, че одобряват за финансовата помощ земи с ограничено или несъществуващо земеделско приложение. Като пример се посочват терени, през които преминават стада или диви животни.


Директни плащания за 4,25 млн. евро са получили игрища и военни терени с площ около 25 хил. хектара, твърди френският всекидневник. Според земеделското министерство обаче цитираните от печатното издание данни от доклад на Европейската сметна палата България не се отнасят за нашата страна. Според българските власти френските журналисти са свързали некоректно с България текст, отнасящ се за други членове на съюза.


Докладът е от ноември 2012 г. от одит за „Ефективност на схемата за единно плащане на площ като преходна система за подпомагане на земеделските производители в новите държави-членки”. Според екипа на Мирослав Найденов статията се позовава на констатации в доклада, според които като бенефициенти са посочени агенции за недвижими имоти и летища в Полша и Румъния, горски стопанства, ловни и риболовни сдружения и ски клубове в Унгария, Полша и Словакия, извършвали незначителна земеделска дейност.


От МЗХ дават пример с Унгария, където са преведени плащания за постоянни пасища, собственост на държавата и предназначени за военно обучение. Според Европейската сметна палата през 2010 г. 4,25 млн. евро са били изплатени за 25 000 ха военни терени. Българското министерство на земеделието е категорично, че подобни примери не са установени в България.