Той е обвинен, че е допуснал сериозна грешка във временното изчисляване на брутния вътрешен продукт

Премиерът на Румъния Виктор Понта уволни председателя на Националния статистически институт (НСИ).

 

Вирджил Войнягу бе уволнен в петък вечерта, като бе обвинен, че е допуснал сериозна грешка във временното изчисляване на брутния вътрешен продукт (БВП). Временно института ще оглави заместникът му Беатрикс Геред.

 

Понта разкритикува института за разликата от 21 милиарда леи по-малко между временното изчисление и полуокончателните данни за БВП за 2011 г.

 

„Тази година, за да отговорим на изискванията за дефицита, трябва да орежем един милиард леи заради грешка при пресмятането. Откъде да резнем? От здравеопазването, образованието, армията или полицията?”, попита Понта на заседание на правителството.

 

Статистическият институт и Националната комисия за икономическите прогнози са сгрешили и докато между 2003 и 2010 г. те правят грешка всеки път с окончателен резултат по-висок от временния, през 2011 г. те допускат грешка с по-нисък резултат, съобщава БГНЕС. Нямам доказателства, че това е умишлено, но е сериозна грешка, подчерта премиерът.

 

Статистическият институт уточни в комюнике, че разликите във временните, полуокончателните и окончателните пресмятания са свързани с естеството на работата и не се дължат на грешки. Институтът увери, че прилага правилата и методологията за пресмятане на ЕС.

 

Очаква се Румъния, втората най-бедна страна в Евросъюза, да приключи 2012 г. с растеж от около 0,7% и бюджетен дефицит приблизително 2% от БВП.