Това каза професор Димитър Синьовски от Минно-геоложкия университет

Дюните край Несебър са обявени за природна забележителност още през 1976 година от тогавашното министерство на горите. По-късно пясъчните образувания влизат и в регистъра и кадастъра на природните феномени, изготвен по искане на екоминистерството през 2001-ва година.

 

„Това са стопроцентови дюни, които са в защитените територии – разбира се не цялата територия, която тогава е била лесопарк, е защитена, а само най-изявените дюни – между новия Несебър и южната част – нос Акротирия”, каза професор Димитър Синьовски от Минно-геоложкия университет.

 

Дюните се образуват с течение на десетки хиляди години от дейността на вятъра. Затова поне още няколко поколения след нас няма да видят отново пясъчните хълмове край Несебър, разрушени от похода на багерите в последните дни на годината.

 

„На нашата територия те са рядко явление, но по южното Черноморие има на няколко места. И поради това, че са рядкост за България, още през 70-те години са обявени за природни забележителности”, допълни още той.

 

Въпреки че са обявени за природен феномен малка част от  дюните в района е защитена територия, обясни професор Синьовски.

 

„Това са пет малки защитени територии с обща плащ 5 хектара, както и местността „Бабата” край Слънчев бряг. Всеки е ходил там и е виждал големите дюни”, допълни професорът.

 

Според професор Синьовски строителството върху тези, незащитени, зони не би нарушило облика на южночерноморските ни дюни и спокойно могат да се използват за нуждите на туризма.

 

Репортер: Георги Георгиев