Опозицията обвини председателя й, че изпълнява политически поръчки

Парламентарната анкетна комисия, разследваща случаи на корупция по високите етажи на властта, се самосезира във връзка със скандалната продажба на дюни в Несебър. Със седем гласа „за” депутатите от комисията на Яне Янев решиха да обърнат внимание на случая, добил известност като „Дюнигейт”.


„Комисията се самосезира във връзка с изнесени факти и документално аргументирани публични разследвания, свързани със скандала със строителството върху дюните край Несебър и други „заменки” и разпоредителни сделки със земи и гори, общинска и държавна собственост, за които има данни за корупционни действия на лица от високите етажи на властта,” заяви Янев. По думите на депутата скандалът не засяга само този случай. Ставало въпрос за „трайна практика… от години”.


Председателят на комисията разкри още, че на следващото заседание на 16 януари по темата ще бъдат изслушани министърът на земеделието Мирослав Найденов и неговият заместник Светлана Боянова. Името на Боянова нашумя, след като стана ясно, че подписът й стои под скандалната продажба. Заместник-земеделският министър е обект и на проверка за нарушения от страна на Главния инспекторат към Министерски съвет. Появиха се и съмнения за конфликт на интереси, тъй като нейният съпруг е директор на Правната дирекция на Държавен фонд "Земеделие".


На днешното заседание на комисията на Яне Янев представители на опозицията изразиха несъгласие със самосезирането. Депутатите Мая Манолова (Коалиция за България) и Христо Бисеров (ДПС) посочиха, че вече е внесено искане за създаване на отделна анкетна комисия, която да се захване с разплитането на „Дюнигейт”. По думите им анкетната комисия за корупцията по високите етажи изпълнява политически поръчки.


Обвиненията възпламениха и словесна престрелка между председателя и представителя на социалистите. Манолова каза, че Янев изпълнявал ролята на метач, който замита следите. „На политическото сметище има нужда от замитането на доста боклуци…”, не остана длъжен Яне Янев.