Борисов легитимира мръсните коалиции, каза още тя

Референдумът ще остане в нашата история като разход, а не като истинско допитване до хората, какъвто трябваше да бъде”. Това каза в "Здравей, България" председателят на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева. Според нея е наложително да се промени Законът за референдума, да бъде задължителен резултатът от него, а не консултативен и референдумът да има право на вето.

 

На въпрос на кого ще помогне евентуалната загуба на 1 милион гласа, Меглена Кунева отговори: „Ще помогне на тези, които имат навика да фалшифицират изборите. Най-вероятно ГЕРБ и БСП ще си подават топката, те имат машини за фалшифициране на избори”.

 

„Аз твърдо не подкрепям незаконното строителство. Не подкрепям решение тип "ветропоказател" – днес ни е удобно това, утре ни е удобно друго. И не подкрепям решение на парче. Вижте какво се случва – имаме протести заради Витоша, Пирин, Рила, в Странджа, плажът Корал, Иракли, Морската градина във Варна, незаконен строеж в парк Бунарджика в Пловдив, сеч на незаконни дървета в Стара Загора, дюните в Несебър. Как да повярваш, че „туризмът” не върви срещу интереси, които са за поколения напред. Аз искам да взема решение, но искам то да е за 20 години напред, за да съм сигурна,  че когато се разрешат, например в Иракли, осем постройки, те ще са осем, а не 14. У нас няма контрол за изпълнението. Заради това хората предпочитат да забранят, да кажат „не”.

 

Това каза Кунева по повод зачестилите протести на природозащитници относно застрояването в защитени територии.

 

Тя сравни действията на правителството относно развитието на туризма със случващото се във ВМЗ-Сопот и ги квалифицира като кражба на време.

 

„Колко пъти казаха, че ще решат конфликта, че това може да зависи само от един човек. Колко пъти имаше фалшив опит да се реши този проблем и да се открадне и време от тези хора, освен заплатите им. И нима в началото на управлението на правителството не се знаеше, че в Сопот няма друг поминък?”, попита реторично Кунева.

 

Тя потвърди мнението си, че няма да се коалира с ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори и заяви: „Големият грях на Борисов е, че освен атаката му срещу формалната коалиция, което според мен е глупаво, защото той иззе тази възможност за собствената си партия, той направи нещо още по-лошо – всяка подкрепа, която се оказва на ГЕРБ, той не я каза на глас. Най-лошото, което направи е да легитимира през управлението си мръсните коалиции”, допълни още тя.


Целия разговор може да гледате във видеото.