В болницата бяха открити и ремонтираните Централна реанимация и Оперативен блок 1

Половин милион лева ще инвестира Здравното министерство за ремонт и оборудване на детското инвазивно отделение на „Майчин дом”. Това обяви ресорният министър Десислава Атанасова. На Бабинден в лечебното заведение бяха открити и ремонтираните Централна реанимация и Оперативен блок 1, а водещи медици получиха традиционното отличие "Златни ръце".

 

37 години делят акушерката Нора Цанкова от първия й работен ден в „Майчин дом”. Погледът към миналото я връща към една несбъдната детска мечта. „Играех в театър в родния си град, исках да стана артистка и след като не станах сполучлива артистка, станах сполучлива акушерка”, каза Нора Цанкова.

 

В ръцете на Нора Цанкова глътка въздух са поели над 8 600 бебета. Освен да помага за чуждото щастие, точно в „Майчин дом” Нора Цанкова открива и своето. „Майчин дом се откри на 1 май 76 година, аз родих тук на 11 май 76. Това значи, че синът ми е едно от първите бебета на майчин дом. През 2006 година се роди моята внучка, която носи моето име”, разказа още Нора.

 

Да носиш радост обаче е трудно – то включва нощни дежурства, голяма отговорност и тежки разочарования при неуспех. Едно от най-големите предизвикателства е умението да спечелиш доверието на бъдещата майка.

 

За своята отдаденост към професията на церемония в болницата Нора Цанкова получи отличието „Златни Ръце”. Освен повод за радост, в деня на родилната помощ на преден план обаче излезе и един от нерешените през 2013 година въпроси, а именно за таксите при избор на екип. През миналата година в здравното ведомство са получени 20 000 сигнала, при които се съобщава за принудителен избор на екип или насилствено направени дарения.

 

„Смятам, че наистина би могло да има форма на признателност за труда и на лекари и на акушерки и хора, които са доказани професионалисти, да им се доплаща допълнително, ако бъдат избрани. Смятам, че доброволното застраховане би могло да се намеси и тази част от финансирането на здравеопазването да се поеме от доброволните застрахователни дружества”, коментира здравният министър Десислава Атанасова.

 

Репортер: Марина Цекова