Станишев определи като лъжа изнесената от Борисов информация

Сергей Станишев отговори на обвиненията на ГЕРБ писмено. Той нарече лъжа информацията, която изнесоха на 21 януари от кабинета и обяви, че Борисов се страхува от предстоящия референдум.

Пред Нова Телевизия бившият енергиен министър Петър Димитров заяви, че RWE са си тръгнали, след като България е отказала държавни гаранции за „Белене”.

„Интересно е, че се размахват писмата на RWE, ама не се показват писмата на НЕК, тъй като този отговор е интересен. НЕК най-вероятно е отговорила, че няма с какво да финансира проекта без подкрепата на държавата и вероятно затова RWE си е отишъл”, отбеляза Петър Димитров.

Бившият енергиен министър разглежда двумесечния срок за гарантиране на българското плащане за „Белене” не като предизвестие за оттегляне на RWE, а като удължаване на преговорите с НЕК.

„Разбирате, че ако някой се готви да се откаже от нещо, той няма да удължава срокове. RWE заявява, че проектът може да надхвърли 10 млрд. евро и казва – „аз моята част ще осигуря”, и пита НЕК дали могат да гарантират своята част”, заяви Димитров и поясни, че това е станало през юли.

Подробности ще намерите във видеото.