След разговор със социални работници, родителите разбират, че има фондация, която може да и помогне

Младо семейство, решило да изостави бебето си в дом заради финансови затруднения, размисли и реши все пак да отгледа детето си.

 

Преди девет месеца 20-годишната Верка Маринова ражда третото си дете. Още по време на бременността младата майка и съпругът й обмислят да оставят Вальо в дом. Животът им е труден и двамата са израснали в институции, живеят в общежитие и трудно свързват двата края. Когато третата им рожба се появява на бял свят, родителите му са категорични – Вальо ще живее в дом, макар и временно.

 

Майката Верка Маринова разказа пред „Здравей, България”, че с Вальо вече им е било доста по-трудно, защото се отопляват само на ток. „Късно разбрах, че съм бременна, средства нямах и бяхме говорили да го оставим, за да не го мъчим вкъщи”, допълни тя. Безпаричието изправя Верка пред ужасна дилема.

 

Не след дълго обаче съвестта и майчиният инстинкт надделяват. След разговор със социални работници, Верка разбира, че има фондация, която може да й помогне.

 

„Говорихме си със съпруга ми и щом има кой да ни помага, няма смисъл да си оставяме детенцето и ще си го гледаме - колкото можем ние, колкото те и така ще си го отгледаме”, каза Верка. „След като говорихме с хората от фондацията, които ни казаха, че ще ни дават памперси и дрешки, ние веднага се разубедихме”, допълни тя.

 

Освен финансово, хората от фондацията оказват и психологическа подкрепа на младата двойка. Така само девет месеца по-късно Верка съжалява, че въобще си е помислила да изостави детето си и съветва всички родители да не вземат прибързани решения.

 

„Бих им казала да не си помислят такова нещо, защото има доста други начини, не само да си оставиш детето, има фондации, има и работни места, стига само да имат желание”, споделя майката.

 

Репортер: Михаела Карабельова