Боян Расате определи постъпката му като „демонстрация срещу политическата система”

На нападателя Октай Енимехмедов е предложено почетно членство в организацията „Национално единство”. Това обяви в ефира на Нова телевизия лидерът на националистическата формация Боян Расате и дори показа членската карта на Октай.


„В писмото, което Енимехмедов е оставил, той се определя като българин, патриот и ние го възприемаме като такъв. Ние не го възприемаме такъв, какъвто се опитаха да ни внушат някои политици, че той е турчин и да избягат от същността на проблема. Всъщност, Енимехмедов е българин с мюсюлманско вероизповедание и като такъв е добре приет в нашата общност”, обясни още Расате.


Той се закани да потърси личен контакт с Октай, когато младежът бъде освободен. „Надявам се бързо да бъде освободен, тъй като онова, което той е извършил, по българското законодателство не е кой знае какво престъпление. Както всички разбрахме, пистолетът, с който е заплашил Ахмед Доган, е с боеприпаси, които не са годни да убиват. Това е едно хулиганство по смисъла на закона”, поясни лидерът на „Национално единство”.


Според него членовете на организацията не се притесняват от постъпката на Октай, тъй като тя по-скоро била „демонстрация срещу политическата система, която всички българи осъзнават, че е сбъркана и че трябва да се промени”.


Расате бе категоричен, че 25-годишният младеж от Бургас се ползва със симпатия сред огромна част от българското общество. Той заяви още, че в организацията няма други членове, които да са били съдени.


Целия разговор може да гледате във видеото.