В Пловдив над 100 членове на секционни избирателни комисии не се явиха на работа

В много места на страната, заради усложнената метеорологична обстановка, изборният ден започна по-късно, а не както в по закон в 6 часа сутринта.

 

В Пловдив на много места гласуването не започна навреме. Причината - над 100 членове на секционни избирателни комисии не се явиха на работа. Те са предимно от ДПС, „Атака” и Коалиция за България.

 

За близо 30 населени места в общините Смолян, Златоград, Рудезом , Мадан и Доспат референдумът започна на тъмно. Паднали дървета от тежкия сняг скъсали електропроводи. Там секциите са захранени с  резервно осветление така, че изборният ден  започна спокойно. В този  пенсионерски клуб в  Смолян първият избирател се появи точно в 7 часа.

 

Жителите на Бургас участват във втория след демократичните промени референдум. Преди около 5 години те участваха  в допитване дали да бъде изграден нефтопровода „Бургас-Александруполис”. Тогава допитването се провали заради ниска избирателна активност. Днес заради метеорологичната обстановка референдума за АЕЦ започна с проблеми.

 

В плевенска област избирателите са близо 262 хиляди души. Към 10 часа до урните отидоха малко повече от 4 процента от тях. Първенци в областта са хората от Белене с активност от 10 процента.

 

По закон изборният ден продължава до 19 часа. В секциите, където има опашки от хора към този час, от ЦИК съобщават, че е възможно изборният ден да продължи и до 20 часа.