Първото у нас смартфон приложение за птици, наречено "Бърдуочинг" вече може да бъде използвано безплатно

Първото у нас смартфон приложение за птици, наречено "Бърдуочинг" вече може да бъде използвано безплатно. Автор на приложението е Българското дружество за защита на птиците. В него природолюбителите могат да намерят пълен определител на всички птици у нас, както и карта с местата, където се срещат.

Дори и най-запаленият любител на птиците едва ли би успял с точност да разпознае всяка една от стотиците видове, които се срещат у нас. В приложението за смартфони има пълно описание на 269, които гнездят в България. То е полезно за всеки, който иска да се занимава с бърдоучинг или наблюдение на птици.

„Просто може да се отвори приложението и по снимка да намери вида, който е наблюдавал, а също така и информация за това с какво се храни, какви местообитания предпочита”, обясни авторът на приложението Светослав Спасов.

Приложението за птици може да бъде свалено безплатно чрез Google Play.

Напоследък и у нас набира скорост така нареченият бърдуотчинг или наблюдението на птици. В западните страни това се е превърнало в печеливша туристическа индустрия. У нас почитателите на този вид туризъм са стотина души.

За сметка на това хиляди чуждестранни бърдуотчъри идват в България да видят нашите видове птици, тъй като природата ни все още е запазена и има с изключително разнообразие на птици и местообитания.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: София Стойчев