У нас има няколко колбаса на родни производители, в които има конско месо, каза д-р Любомир Кулински

„Проверката ни показа, че в няколко магазина у нас има известни количества лазаня с конско месо. Общо са намерени 86 опаковки от по един килограм”, това заяви за „Здравей, България” д-р Любомир Кулински от Агенция за безопасност на храните.

 

По думите му, докато не пристигнат резултатите от ДНК тестове от Германия, не може категорично да се говори за наличието на конско месо у нас. „Взимаме редица проби от български продукти и правим скринингов тест, за да видим дали месото реагира на конски серум”, каза експертът.

 

На въпрос разрешена ли е консумацията на конско месо и има ли опасност за потребителите, Кулински отговори, че няма никаква опасност. „Конското месо е разрешено за консумация в цяла Европа”, категоричен беше той и допълни, че това месо е богато на желязо, а някои хора го предпочитат, защото е нискохолестеролно.

 

По думите му у нас има няколко колбаса на родни производители, в които има конско месо в различни проценти – най-често от 10 до 30% и всичко е описано на етикета.

 

Скандалът с конското месо достигна и България в края на миналата седмица. В търговска верига у нас беше открита лазаня, в която вместо говеждо има конско месо.

 

Скандалът с конското месо добива все повече особености на криминален роман. Първите разкрития бяха направени през януари във Великобритания, но аферата бързо се прехвърли към континенталната част на Европа. Британците, за които говеждото е неизменна част от менюто, с ужас разбраха, че често пъти са им пробутвали конско месо.

 

Постепенно обаче стана ясно, че в 16 европейски държави се е продавало конско вместо говеждо месо. Скандалът се задълбочи, след като се оказа, че големи вериги супермаркети са получили конско вместо говеждо.

 

След избухването на скандала обаче разследването не напредва особено. Първоначалните обвинения бяха отправени към Румъния, която има традиции в производството на конско месо. Скоро обаче стана ясно, че месото е изнасяно от северната ни съседка съвсем законно като конско, а някъде между Кипър, Франция, Холандия и Люксембург пратката се е превръщала, неизвестно как, в говеждо. Всички очакват окончателните резултати от разследването.

 

Междувременно обаче скандалът заплашва да нанесе удар по доверието на потребителите в Европа и въобще по хранителна индустрия в Евросъюза за милиарди евро.

 

Целия разговор с д-р Любомир Кулински от Агенция за безопасност на храните гледайте във видеото.