През 1994 г. Ренета Инджова става първата жена премиер на страната

В условията на действащата конституция България е имала два служебни кабинета.

 
1996 – 1997 г.
 
България е в дълбока финансова и политическа криза. Заплатите на хората стигат за килограм сирене. Само за месец щатският долар ще стигне рекордните 3 000 лева. Спестяванията на българите са стопени.
 
След краха на управлението на Жан Виденов президентът д-р Желю Желев отказва да даде на най-голямата политическа сила БСП мандат за ново правителство, въпреки че е задължен по Конституция.
 
На 10 януари опозицията обявява национална политическа стачка. Протести има в цялата страна. Хората блокират пътища. В София на 11 януари сградата на парламента е обсадена, следват опити за погром и палеж. Десетки са ранени.
 
Новият президент Петър Стоянов назначава служебно правителство, начело със Стефан Софиянски. Въпреки че функциите на временния кабинет са да подготви следващите избори за Народно събрание, за четирите месеца управление България въвежда валутния борд, кандидатства за членство в НАТО, сключва и договор за доставки на синьо гориво с „Газпром”. 
 
1994 г.
 
Предходното служебно правителство е оглавено от Ренета Инджова, тя е и първата жена министър-председател на България. Поема управлението в атмосфера на палаткови лагери, гладни стачки и политическа криза. И когато е започнала приватизацията на губещите предприятия и е въведен данък добавена стойност. В нейните три месеца се стига до минимално повишаване на заплатите и пенсиите.
 
Репортер: Рада Богданова