Още утре започват консултации с политическите партии за сформиране на ново правителство

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ още в понеделник. Това съобщи на пресконференция държавният глава.

 

Още утре започват консултации с политическите партии за сформиране на ново правителство. "Ако всички възможности са изчерпани и политическият елит не може да състави кабинет, ще сформирам служебен кабинет", заяви Плевнелиев.

 

Политически отговорната позиция на правителството беше да довърши мандата си", смята Плевнелиев. Той каза още, че хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се контролират монополите. По думите му мерките зависят от Народното събрание, а не от Конституцията. „Борбата срещу монополите може да се води само от легитимно правителство”, заяви още той.

 

Според държавния глава предсрочните избори трябва да се организират на най-близката възможна дата. „Никой няма да спечели от забавяне - нито ние, нито децата ни”, каза той и призова да се избягват провокации, да се работи за намаляване, а не за увеличаване на напрежението. „Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство”, заяви Плевнелиев.

 

Той сподели, че е против съставянето на Велико народно събрание, тъй като това може да предизвика още по-тежка политическа и икономическа криза, както и да доведе до хаос в държавата. „Апелирам към всички – политическите сили и граждани, да не обричаме държавата с недобри и необмислени решения”, каза той и допълни, че няма нищо страшно, когато едно правителство падне.

 

Държавният глава не скри неодобрението си от оставката на кабинета „Борисов”.

 
Отговорната позиция на правителството, според мен, беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди два дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Очаквах и призовах за дебат в парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха”, коментира Плевнелиев.