Протестиращите искат мораториум върху сметките за ток

Първи ден без блокирани улици в София. Самоопределилите се за организатори на протеста се събраха в събота, за да обсъдят исканията си за нов модел на управление.

 

Те се заканиха, че утре ще организират грандиозен протест. Очакванията са над един милион души да излязат по улиците.

 

В София днес се събраха координатори на протести от 24 града. Всички искат 50 процента гражданско участие в управлението и разбиване на монополите.

 

Протестиращите искат национална кръгла маса, без участие на партии и да бъде излъчвана пряко по медиите. На нея ще настояват за разсекретяване и анулиране на договорите с монополните дружества и търсене на наказателна и съдебна отговорност. Те искат и президентът или парламентът да наложи мораториум върху сметките за ток - от декемврийските, докато не приключи разследването на ЕРП-тата. Другото искане е президентът да отмени данък добавена стойност за електроенергията. Протестиращите настояват и за 50 процента гражданско участие във всички държавни регулаторни и лицензионни органи, с право на блокираща квота. Сред исканията са незабавно въвеждане на електронното правителство, както и да отпадне имунитета на народните представители и да може да ги отзоваваме по всяко време.

 

„Нямаме абсолютно никакво разминаване, няма драма, утре ще бъде факт обединението”, коментира Чавдар Янев.

 

Неформалните лидери на протестите признаха, че разделение има, но, наложено отвън. Дори коментираха, че от ГЕРБ се опитват да ги разцепят, а останалите политически партии - да ги обсебят. И дадоха пример с Варна.

 

„В един момент провокатори и новопоявили се говорители просто започнаха да се внедряват сред хората. Това не е само във Варна”, каза Николай Николов.

 

Янаки Ганчев каза, че има разбита кола, както и нападнато жилище. Така той описа натиска върху организаторите на протеста.

 

Докато координаторите на протестите, които се събраха в София, са категорични, че ще се стиковат с колегите си от Сливен, за да няма разцепление, те категорично се разграничиха от кръглата маса начело с Андрей Слабаков - която също имаше цел да формулира граждански искания.

 

Колко още ще се сплотят или разслоят протестиращите, предстои да видим в неделя.