Изборът на патриарх е съдбовен въпреки задкулисието, каза Валерия Велева

"Изборът на патриарх е от съдбовно значение. Зад този избор има много задкулисие и сметки обаче. Трябва да се молим да има разум в днешния избор. Изборът днес е много важен заради факта, че на нацията й липсват авторитети". Това каза в извънредното неделно студио на Нова журналистът Валерия Велева. Според нея някои от владиците има своите игри в този избор.

 

"Води се битка между митрополитие Кирил и Николай, въпреки че те не участват", допълни Велева. Тя обясни, че имам фаворит, но ще го запази за себе си.

 

Хората с най-голям шанс за митрополит са Ловчанският Гавраил и Русенският Неофит, твърди боголосвът Полина Спирова. Според нея те са "един добър избор, до голяма степен си приличат - и двамата са от средното поколение митрополити, от градските митрополити. Те са и хора с много богата култура, и двамата са не само богослови, но единият е и инженер, а другият - певец".

 

Борислав Цеков от Движение Модерна България обясни, че който и да бъде избран, има много важна мисия - да надгради делото на патриарх Максим. "Днес е голям ден не само за нашата църква, а за Вселенското православие. Задкулисните игри ги има, но те не са характерни само за нашата църква", коментира Цеков.

 

Междувременно гласуването вече започна и част от митрополитите вече са дали своия глас, изборът им е таен.