В Москва очакват позицията на следващото правителство

Решението на българския парламент да спре АЕЦ „Белене” не слага кръст на ядрения проект. На такова мнение са в „Росатом”, ако се съди по думите на говорителя на руската държавна корпорация Сергей Новиков пред Българското национално радио.

Решението за окончателно спиране на проекта „Белене” не е изненада за „Росатом”, коментира още директорът на департамента за комуникации. Според него парламентът в София е пренебрегнал мнението на участвалите в референдума за бъдещето на ядрената енергетика български граждани, което обаче не означава, че проектът е зачеркнат окончателно.

Новиков очаква следващият български парламент и бъдещото правителство да определят своята гледна точка за проекта и при евентуално решение България да се върне към него, руската страна ще формира своята позиция, след като се запознае с условията на София.

„Строителството на ядрени централи е дълъг процес и затова не можем да кажем, че подобни решения слагат кръст на тези проекти завинаги. Винаги има възможност да се върнем към реализацията на този, ако има политическа воля за това и условията са взаимноизгодни”, обяснява в интервюто говорителят на „Росатом”.