Останалите парламентарни партии обаче настояват за служебен кабинет и предсрочни избори

"Синята коалиция” отново призова президента да не връчва на ДПС последния мандат за съставяне на правителство. Вместо това да направи опит за програмен кабинет и по този начин парламентът да не се разпуска.  Идеята е президентът да сформира програмното правителство след консултации между партиите.


„При успех на консултациите ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание. Това правителство може да не е подкрепено от БСП и ДПС. Възможно е, ако ГЕРБ промени позицията си, ако президентът ги убеди, тогава има достатъчно подкрепа в Народното събрание да се излъчи програмно правителство. Нали хората от протестите искат да работи парламентът? Ето това е начинът”, заключи Иван Костов – съпредседател на „Синята коалиция”.


Останалите парламентарни партии обаче искат служебен кабинет и предсрочни избори.


Според "сините" президентът е прибързал с връчването на мандатите и сега осъзнава тази своя грешка. Така те си обясниха и решението му да забави процедурата с мандата за ДПС.


Предсрочните избори на 12 май според Синята коалиция също не са задължителни. „За 12 май, датата, която е казал президентът, е при условие, че парламентът не успее да състави и да излъчи програмен кабинет. Тогава изборите се насрочват за 12 май. Това е смисълът на неговото изявление”, смята още Иван Костов.


Законови промени с цел защита на потребителите и озаптяване на монополите, както и промени в Изборния кодекс трябвало да са приоритетите на парламента по време на хипотетичното програмно правителство. Според "сините" сега е невъзможно да се въведе исканият от протестиращите мажоритарен вот.


Повече по темата гледайте във видеото

 

Репортер: Калина Влайкова