Това обяви новият министър-председател в страната Ли Къцян

Новото китайско правителство ще развива отношенията си и с Русия, и със САЩ, заяви новият министър-председател на страната Ли Къцян.

 

Развитието на отношенията между Москва и Пекин е изгодно за двете страни, а също така съдейства за поддържане на международния и регионалния мир и стабилност, посочи Ли Къцян. Това стана на първата пресконференция на новият министър-председател след закриването на сесията на Общокитайското събрание на народните представители, на която беше утвърден на поста.

 

Новото правителство се надява между Китай и САЩ да се установят отношения от нов тип. Ле Къцян призна наличието на противоречия между двете страни и добави, че те трябва да се преодоляват на основата на взаимното уважение.

 

Във вътрешнополитически план Ли Къцян обеща да извърши съкращения в огромната китайска бюрокрация и да ограничи разходите на държавния и партийния елит. Ще има намаляване, а не увеличаване на броя на хората, чиято заплата се поема от правителството. Ще има намаляване на разходите за жилищно настаняване на официалните лица, за пътуванията им в чужбина и за закупуването на официални коли.

 

Преди седмица Китай обяви преструктуриране на големите си министерства, за да подобри ефикасността им, както и техния имидж.