Снощи парламентът на страната отхвърли спасителния план на ЕС и МВФ

Политическите лидери в Кипър се събраха на извънредна среща, в опит да намерят изход от банковата криза. Спешни разговори за набавяне на средства има и в централната банка на страната.

 

До тук се стигна, след като снощи парламентът отхвърли спасителния план, предложен от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Документът предизвика остри реакции на острова, тъй като се оказа, че вложителите ще трябва да платят еднократна такса върху депозитите си.

 

Германският финансов министър предупреди, че кипърските банки няма да могат да отворят днес, ако условията на спасителния план не бъдат приети. Волфганг Шойбле допълни, че финансовите институции на острова ще се окажат неплатежоспособни, ако не получат спасителния заем.

 

По време на гласуването в парламента, нито един депутат не подкрепи плана за излизане от банковата криза. Анализатори коментират, че вотът е ясен сигнал към Брюксел да преосмисли условията за отпускане на помощ.

 

Банките в Кипър останаха затворени и вчера, за да избегнат масово теглене на спестявания. Борсата на острова също не работи.

 

Огромен брой руснаци имат сметки в кипърски банки, припомнят запознати. По непотвърдена информация, в Ларнака вчера са пристигнали няколко руски олигарси, за да се опитат да изтеглят парите си.

 

Русия пък обяви, че може да промени условията по заема в размер на 2,5 млрд. евро, които отпусна на Кипър през 2011 г. Финансовият министър замина за Москва, за да се опита да предоговори по-ниска лихва и удължаване на срока за погасяване на кредита до 2020 г.

 

В същото време британски самолет с 1 милион евро е кацнал в Ларнака. С тези пари ще бъдат платени заплатите на британските военни, които не могат да изтеглят спестяванията си от затворените банки.