Какво е да рисуваш там, където пише „Не пипай! Опасно за живота”?

Да имаш желание за работа, да си спокоен оптимист и да знаеш как да се забавляваш – това са основните характеристики на един истински „трансформатор”. Иначе казано, да си един от хората, които правят градската среда свежа, цветна и жива. Една от основните цели на сдружение „Трансформатори” е облагородяване и социализиране на пространството около нас. В различните проекти към екипа се включват архитекти, инженери, дизайнери, фотографи, социолози, изкуствоведи. Сред най-шарените им идеи е „Театър на улицата” – изрисуването на ел. таблата по софийските улици (вижте ги в галерията долу). Какво е да рисуваш там, където пише „Не пипай! Опасно за живота”, разказват променящите. 

 

Как и защо се събрахте, Трансформатори? Какво искате да трансформирате?

Трансформацията винаги се извърша на базата на нещо съществуващо. Трансформираме всичко, което има потенциал за нов живот. Преосмисляме пространства, предмети и се стараем да превърнем негативните енергии в положителен заряд. 

 

Във връзка с проекта за изрисуване на ел. таблата по софийските улици - как се опазва „Театър на улицата”? 

Най-логичният и сигурен начин да остане „Театър на улицата” устойчив във времето е непрекъснатото повтаряне на инициативата, докато тя не се превърне в софийска традиция. Няма мярка на света, която да спре вандализма. Градската среда е динамична и единственият начин да оставиш следа в нея, е постоянството.

 

Да рисуваш там, където пише „Не пипай! Опасно за живота”, провокация ли е, смелост или нещо друго?

Просто възможност да рисуваш върху лошо изглеждащи кутии, които присъстват натрапчиво в градската среда. Градски ъпгрейд, с много положителен заряд.

 

Трябва ли й на София да бъде изрисувана още?

София трябва да бъде рисувана непрекъснато. Важно е периодично да се отварят възможности за изява на художници, райтъри и любители. Когато повече хора участват в изграждането на облика на града и отговорността за опазването на създаденото нараства. Хората рисуват по улиците и после чувстват по-силна принадлежност към мястото.

 

Кои софийски места се нуждаят от спешна промяна?

От спешна промяна се нуждаят много места. По-спешно е да се промени начинът за промяна. Трябва да се излезе от рамката на тромавите централизирани мащабни действия и да се мисли как могат да бъдат мобилизирани множество организации, които да внесат свеж поглед към публичните пространства. Невинаги става дума за големи бюджети и зашеметяващи преустройства. Трябва да се мисли за трансформацията на града не само като пространствен, но и като социален експеримент. Въвличането на гражданите в решаването на градски проблеми е изключително важно за създаването на обществено активни групи от хора.

 

Кой е най-оригиналният експеримент/проект, който сте правили?

Обичаме да експериментираме във всичко което правим и се стремим да търси най-оригиналните решения за всеки проблем.

 

Какви нови проекти замисляте за освежаването на градската среда?

В момента работим по един страхотен проект за обновяване на две занемарени квартални градинки с нашите партньори от Еко Общност.

 

Колко алтернативен трябва да е човек, за да е част от вашата „банда”?

Желание за работа, самоинициатива, оптимизъм, спокойствие, способността да работиш и да се забавляваш – това алтернативно ли е? Живеем в градове и ежедневно установяваме какво не е наред и какво ни действа добре. Въпросът е как тези натрупани впечатления да се анализират и превърнат в план за действие.

 

Посланието на Трансформатори е...

Just transform it!* 

 

Автор: Галя Станева 

---

* Просто трансформирай!