До дни ще са ясни водачите на избирателните листи в БСП

Убеден съм, че няма месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми. Това заяви в предаването „България говори” лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който каза също, че до вторник ще бъдат обявени предложенията за водачи на листи на БСП за предстоящите парламентарни избори.

 

По думите му обещанията, които социалистите давали предизборно са много ясно премислени, защото в БСП били наясно какво заварват след управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Според Станишев в много отношения положението в страната е по-тежко от 1997 г.

 

„България се нуждае от ясно програмно правителство на националната отговорност, с широка парламентарна подкрепа”, каза още председателят на БСП.  

 

Политиката не е игра, не е някакво мачле, поне за мен”, заяви Сергей Станишев в ефира на Нова ТВ. „Това е сериозно нещо и трябва да се отнасяш сериозно към него.”

 

Политиката не е играСтанишев коментира намеренията за създаване на нови партии, които витаят в общественото пространство и заплашват да отнемат гласове от партии като социалистическата, като отбеляза, че зад не малко политически действия с марка „протестиращи” се появяват хора, които далеч не отговарят на интересите на хората.

 

Първите мерки на правителството след изборите трябва да са спасителни и стабилизационни. След това ще дойде повишаването на доходите, каза Станишев и припомни предложението на левицата за въвеждане на социално защитени цени на тока.

 

На никой не трябва да се вярва безрезервно, аман от месии – това не е начина”, заяви лидерът на БСП. „Начинът е промяна на работата на парламента. Моето убеждение е, че следващото правителство не трябва да е тяснопартийно… Аз няма да бягам от своята отговорност, нито моята партия, ако спечелим изборите, но ще се стремим към едно отворено към обществото правителство”, увери Сергей Станишев.

 

В последните три години парламентът бил смазан и заличен. „Което и правителство да дойде сега, то ще бъде контролирано от парламента, както е редно в една парламентарна република”, увери социалистът. „Не желаем да превземем и да окупираме властта за нас. Тя е само цел да постигнем някакви цели – икономически, социални, политически.”

 

Целия разговор със Сергей Станишев гледайте във видеото.