Служебният кабинет няма да пипа инвестициите, нито ще посяга към заем

Новият социален министър Деяна Костадинова смята, че съществуват резерви за подпомагане на най-уязвимите групи от населението. Точно с колко ще стане ясно следващата седмица, каза Костадинова в интервю за Дарик радио. Един от източниците на спестени средства могат да станат текущите бюджети на ведомствата. Тя обаче беше категорична, че няма да се отнема от парите, предвидени за инвестиции в бизнеса, защото именно той създава работни места, България няма да тегли и заем.

 

Това, с което се е заел екипът на служебния министър на труда и социалната политика е дефинирането на тези най-уязвими групи. Планираното увеличение на пенсиите от 1 април със заложените 9,3% в бюджета обаче ще се състои със сигурност, заяви Деяна Костадинова.

 

Увеличението на плащането за майчинство няма да повиши раждаемостта в страната, каза още представителят на правителство на Марин Райков. По думите на вицепремиера сумите у нас са много ниски, но се получават изключително дълго време. В същото време двугодишното откъсване от пазара на труда не било добър вариант за жените, смята служебният министър.

 

Костадинова каза още, че в момента се работи по отпускането на 65 лева еднократна енергийна помощ, но сумата още не е уточнена. Еднократна помощ в размер на около 50 лева може да получат и семействата с деца с увреждания.

 

Деяна Костадинова е на мнение, че трябва да се разработи механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната. Тя припомни, че предложеният от предшественика й Тотю Младенов механизъм бе отхвърлен, но по думите й това не означава, че е отхвърлена идеята за създаване на механизъм за определянето й.

 

Костадинова не одобри идеята за подпомагане с ваучери за храна на хората с най-ниски доходи, но посочи, че държавата може да подпомогне процеса за „корпоративна социална отговорност на фирмите”.