Движението ще участва в правителство, базирано на съгласие по няколко приоритета

Движението за права и свободи е готово да участва в коалиционно управление след изборите. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан, който изрази увереност, че българският избирател ще реабилитира коалиционността като начин на управление в криза. Местан отбеляза, че само в ДПС говорят за коалиционно правителство, базирано на широко съгласие по четири-пет приоритета.

 

За разлика обаче от бившите си партньори в Тройната коалиция, движението е за запазване на плоския данък от 10%, в името на „приемствеността между правителствата”. Пред „Дарик радио” Местан все пак отбеляза, че ниската ставка в никакъв случай не е самодостатъчно условие, за да се увеличат инвестициите у нас. Партийният лидер е на мнение също,че трябва да бъде съхранен и валутният борд.

 

Следващото правителство трябва да направи всичко възможно да изпълни исканията на протестиращите, убеден е бившият народен представител. Бъдещото мнозинство обаче трябва да има сила и да каже „не” на онези от тях, които биха дискредитирали статута на България като пълноправен член на ЕС и НАТО. „Трябва да кажем и „не” на идеите за монополизация, но не можем да кажем „да” на антимонополното законодателство”, уточни Местан.

 

„Ние сме единствената политическа сила, която говори за коалиционност и предварително изразява готовност да не бъде опозиция, ако бъде постигнато съгласие за националните приоритети”, каза още лидерът на ДПС, който прехвърли отговорността за характера на коалицията на българските избиратели.

 

„По отношение на формулата на следващото правителство смятам, че политическите дебати в страната са неадекватниГЕРБ продължават да са във форма на самодостатъчност и заявката е за самостоятелно управление. Подобна заявка чухме и от Конгреса на БСП и от ‘България на гражданите,” припомни Местан.