Деяна Костадинова ще осигурява на бизнеса работната сила, която му е необходима

Правителството ще обсъди в четвъртък с какви средства разполага бюджетът за решаване на проблемите с безработицата, съобщи пред медиите служебният министър Деяна Костадинова. По думите й предложенията на партньорите от Тристранния съвет ще бъдат разгледани от работна група тази седмица.

 

„Сега ще насочим парите към субсидирана заетост, но в дългосрочен план ще осигурим такава работна сила, каквато е необходима на бизнеса”, заяви Костадинова. По думите й има нужда от пренасочване на ресурс по Оперативна програма „Човешки ресурси” и към по-висококвалифицираните работни места, но първата задача на екипа в социалното министерство ще бъде да определи какви средства има на разположение и какви мерки могат да се подкрепят с тях. Ще се търсят пари и за втори пакет от мерки в следващите три месеца.

 

Засилване на социалния диалог, използване на бюджета за подкрепа на най-уязвимите, осигуряване на стабилност в работата на институциите, надграждане на мерките за ограничаване на безработицата, публичност и прозрачност – това ще са приоритетите, върху които ще се фокусира социалният министър от служебното правителство. Деяна Костадинова представи заместниците си и членовете на своя политически кабинет.

 

Зам.-министър Ваня Стойнева идва от финансовото министерство, работела е и в икономическото. Иванка Шалапатова е представител на гражданския сектор и има опит в работата с деца. Петър Стоянов, който ще отговаря за трудовия пазар и демографската политика, е възпитаник на „Харвард” и преподавател в СУ. Още един представител на Министерството на финансите – Драгомир Желязков – ще бъде началник на кабинета на Костадинова.