Според източник на Нова телевизия държавата е намерила за тях 50 милиона лева

Днес ще стане ясно колко пари от бюджета ще бъдат пренасочени за най-бедните. Очаква се на заседание на Министерския съвет финансовият министър да обяви колко резерви има в бюджета и откъде може да се вземат пари.

 

Според източник на Нова телевизия държавата е намерила 50 милиона лева, с които да подпомогне най-уязвимите българи.

 

Миналата седмица служебният кабинет предложи три мерки, с които да се успокои социалното напрежение у нас. Очаква се заделените от бюджета пари да бъдат използвани за тяхното изпълнение.

 

Малко над 65 лева еднократна добавка ще получат хората, които надвишиха с до 10 лева прага за енергийно подпомагане и така не успяха да получат помощи през миналия отоплителен сезон. Това са около 36 100 души и това ще струва на бюджета близо 2,4 милиона лева.

 

Еднократна помощ ще има за семействата на деца с увреждания. Те ще получат по около 50 лева. У нас има около 24 000 такива семейства, а на бюджета това ще се отрази с около 1,2 милиона лева.

 

Остават над 45 милиона. По данни на социалното министерство с една голяма част от тях ще бъдат  подпомогнати  безработните.

 

Вероятно част от парите ще отидат и за еднократна добавка за тези, които и следващия отоплителен сезон за малко ще се разминат с енергийните помощи.

 

Възможно, но не много вероятно, е ако останат пари, отново с 65 лева еднократно да бъдат подпомогнати и хората, получили помощи през изминалия отоплителен сезон.

 

Шанс има и за работещите бедни, тоест, тези с доходи под 350 лева. Те може би ще получат ваучери за храна. Дали обаче ще бъдат подпомогнати всички с доходи под 350 лева месечно, или само тези на минимална работна заплата, зависи от резервите на бюджета.

 

Отделна помощ за пенсионерите с пенсии под 200 лева едва ли ще има, защото това би струвало на бюджета много повече, отколкото служебният кабинет вероятно ще отдели. Майките също едва ли ще получат добавки, освен ако не взимат енергийни помощи.