Марин Райков призова и за повече концентрация на командировките в Брюксел

Служебният премиер Марин Райков помоли членовете на своя кабинет да отговарят на мобилните си телефони, за да бъдат „откриваеми” по негов образ и подобие. Призивът му прозвуча в началото на днешното заседание на Министерския съвет.  

 

Министър-председателят посочи, че е на линия 24 часа в денонощието и прикани министрите да последват неговия пример с думите „Бъдете така любезни да бъдете и вие!”, но направи уговорката „освен, ако не сте в концертна зала или на среща с мен”, предаде БГНЕС. „Нека при всички останали ситуации да бъдете откриваеми, защото това е много важно”, завърши забележката си Райков.

 

Последваха още няколко препоръки към министрите относно участията им в заседания и срещи в Брюксел, където в бъдеще трябва да ходят с много добре структурирани цели.  

 

„Имаме привилегията да имаме вицепремиер, който е изключително компетентен по тези теми. Европейските програми не са обвеяни от окултна мистика инструменти. Става дума за конкретни неща. Нещата са прозрачни, нещата са ясни”, обясни премиерът. По думите му необходима е „по-голяма концентрация и целенасоченост” в преследването на конкретни цели в кратки срокове.

 

На днешното правителствено заседание се очакваше да стане ясно колко пари от бюджета ще бъдат пренасочени за нуждаещите се. Малко под 50 млн. лева са успели да заделят различните министерства за подпомагане на най-бедните, научи преди дни Нова ТВ. Спестявано е от бюрократични разходи, а не от делегираните бюджети. Къде ще се насочат парите предстои да научим. Днес правителството прие и промени, договорени по време на Тристранния съвет.

 

Работата на министрите се опита да смути Волен Сидеров. Група бивши народни представители от „Атака” щурмуваха сградата на Министерския съвет с намерение да присъстват на заседанието на кабинета като граждани. Националистите буквално атакуваха вратите на правителствената сграда, но не бяха допуснати. Въпреки това, премиерът Марин Райков покани отново на среща Сидеров. Той вече отклони поканата на служебния министър-председател да се включи в политическите консултации с лидерите на основните партии.