ЦИК не разреши на хората на Нейнски да оттеглят регистрацията си

Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство” за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май, установи проверка на NovaNews.bg в сайта на ЦИК. Водената от евродепутата Надежда Нейнски партия обяви, че е оттеглила регистрацията си за вота, след като преговорите с "Демократи за силна България" за съвместен напън за представителство в следващото Народно събрание не се увенчаха с успех.

 

Заявлението за прекратяване на регистрацията е подадено на 1 април. На следващия ден ръководството на „Синьо единствено” обявиха, че след провалените преговори с ДСБ, няма да участват самостоятелно на изборите, защото това би засилило разделението в дясното пространство. Този път ябълката на раздора между различните нюанси на синьото стана оспорваното от някои хора на Иван Костов съпредседателство на коалиционното обединение, което трябваше да прерасне в единна партийна организация след гласуването. Появиха се неразбирателства и около подреждането на съвместните листи.  

 

Отказът на ЦИК да заличи от регистъра „Синьо единство” означава, че партията може да се окаже принудена да се яви пред гласоподавателите на 12 май, против волята на националното си ръководство.

 

От комисията се аргументират с това, че в Изборния кодекс не са разписани производствени правила, които да позволяват отмяната на регистрацията. „Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители”, казват от ЦИК и посочват, че той е изтекъл на 27 март 2013 г. включително (45 дни преди изборния ден).

 

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд, отбелязват от електоралния орган.

 

ЦИК отказа да заличи регистрациите на още четири политически формации: „Обединена социалдемокрация”, „Земеделски народен съюз”, „Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб „Екогласност” на Емил Георгиев. Някои от желаещите да се откажат от надпреварата за парламента са поискали да им се възстанови внесения от тях депозит в размер на 10 хил. лева. Избирателната комисия обаче отклони тези желания с аргумент, че парите ще си получат само партиите, получили повече от 1% от гласовете, какъвто е редът.