„С Борисов не сме близнаци”, категоричен е лидерът на част от “автентичната” десница

Станал финансов министър на 40, неизменно в голямата политика от 25 години, но ще го изпратят ли в пенсия избирателите след точно толкова на брой дни. „По-скоро да”, казват социолозите. „По-скоро – не!”, убеден е Костов.

 

Панихидата на десницата винаги е била предсрочна и преждевременна, така ще бъде и този път”, смята лидерът на ДСБ, който не вижда поредният разкол в нюансите на синьото след непостигнатото споразумение за коалиция със „Синьо единство” на Надежда Нейнски, с която делят синята идея още от силните години на СДС.  

 

„Обещали сме си след 12 май да продължим всички действия по обединението и създаването на единен политически субект, който да бъде парламентарно представен”, каза в предаването „Дикoff” бившият премиер на кабинета на ОДС. „Не сме се разделили, не сме спрели, не сме се развели. Ние сме от едната страна на барикадата. Не достигна време да решим всички въпроси... Нямаме интерес да влизаме в спорове, да създаваме дискусия помежду си”. „Синьо единство” спрели преговорите за коалицията „точно, когато започнаха да се решават последните останали политически въпроси с аргумента, че си нямаме доверие”, твърди председателят на ДСБ.

 

„Да избягаш и да обявиш малодушие не е достойнство”, каза Иван Костов, който не се чувства разколебан и няма да подава оставка, а ще влезе в парламента. Високото кръвно на Борисов пък било жалко поведение. „Политикът, когато е болен, трябва да го крие от останалите, да не го превръща в PR акция.” Когато бил в управлението Костов също имал здравословни проблеми, но си ги пазил за себе си. Затова не смята последния премиер за свой брат-близнак и припомня: „Поех управлението на страната, когато България беше изправена пред фалит… извърших реформи, които я стабилизираха за години напред…”

 

Целия разговор с Иван Костов гледайте във видеото.