В Комисията по досиетата не постъпва цялата налична информация, твърди политолог

Бил ли е агент на Военното разузнаване служебният премиер Марин Райков, който пое управлението на страната в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 12 май, е въпрос, който още търси своя отговор. А неговото значение се определя от друг въпрос – могат ли честни и свободни избори да се проведат от хора със зависимости?
 

Документите на военното разузнаване, от които става ясно, че ръководителят на служебния кабинет е бил проучван за агент, не съдържат цялата истина, смята политологът Антон Тодоров. По думите му бившият ни посланик в Париж е служил в поделение на Военното контраразузнаване.

 

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обаче не е задължително това, че Райков е отбивал военна служба в поделение на ВКР да означава, че автоматично е свързан с него. „Не бих се ангажирал с подобно твърдение, като имам предвид, че неговият баща е един от ‘добрите служители’ във „Военна информация” и може да се мисли и в друга посока”.

 

Полковник Николай Русатев, бивш зам.-шеф на Военното разузнаване, каза по телефона, че не е виждал документи, които да удостоверяват как е приключила проверката за Марин Райков.

 

В Комисията по досиетата не постъпва цялата налична информация, отбеляза Антон Тодоров. „Марин Райков е бил към 8 отдел на Военното разузнаване, което е нелегалното разузнаване”, твърди той. По думите му 44% от днешното армейско разузнаване е съставено от хора, работили в службите преди 10 ноември – данни, оповестени от военния министър Аню Ангелов в парламента миналата година.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.