Досие съществува, но е на името на друг човек, установила проверка

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов определи като манипулация информацията за досие на лидера на социалистите Сергей Станишев.

 

„В Закона по досиетата има точно регламентирани правила по какъв начин се придобива и анализира информацията и кой има право да я поднесе в обществото. В случая тези правила са нарушени”, заяви Костадинов пред националното радио. Той изрази надежда, че прокуратурата ще вземе отношение по това и по други нарушения на тези правила.

 

Вчера председателят на БСП и ПЕС също настоя държавното обвинение да се заеме със случая, след появата в медийното пространство на сигнала, който той определи като „фалшификат”. Според информацията в него лидерът на българските и европейските социалисти е сътрудничел на службите под псевдонима „Московеца”.

 

Проверка обаче установила, че „този регистрационен номер не дава този псевдоним”, каза още Костадинов и допълни, че псевдонимът също не отговаря на регистрацията. „В картотеката на комисията има само един такъв псевдоним, който нито съвпада по години, нито по име”. Истинският „Московец” обаче не е публична личност и Комисията по досиетата няма право да обяви самоличността му.

 

В събота Станишев припомни, че вече е проверяван неколкократно за принадлежност към службите на комунистическия режим, нещо, което днес потвърди и Евтим Костадинов.