От "Атака" пък обещаха да намалят безработицата с 90% за шест месеца

„Мерките за справяне с безработицата са в правилното използване на европейския социален фонд”. Това каза в предаването „Здравей, България” Владислав Горанов от ГЕРБ. По думите му хората трябва да се преквалифицират, а държавата трябва да създаде среда и начини за ръст на икономиката.

 

„Красивите обещания на ГЕРБ не се изпълняват”, отговори му  Веселин Тодоров от “България на гражданите”. Той каза, че те ще се справят с високата безработица чрез промени в законите. „Не можем да обещаем вдигане на заплатите, но обещаваме подобряване на образователната система и инвестиране в смислени проекти, а не в кухи схеми, от които губим милиони”, добави той.

 

Димитър Димов от “АТАКА” пък нападна представителя на „България за гражданите” като каза, че техния лидер Меглена Кунева е съсипала селското стопанство. „Ако „Атака” е на власт за шест месеца ще намалим безработицата с 90%”, заяви Димитров и допълни, че това ще стане чрез еврофондовете.

 

По думите на Радан Кънев от ДСБ проблемът е в монополите, които са не само в енергетиката, а във всяка област. Според него трябват антикорупционни и антимонополни мерки. „Младежката безработица я нямаше, защото нямаше картели и нивото на образованието беше по-високо”, каза Кънев.

 

Хасан Адемов от ДПС пък смята, че за да се намали нивото на безработицата у нас трябва да се стимулира бизнесът и да се освободи от партийния рекет.

 

„Най-големият провал на ГЕРБ е в социалната политика. Трябва да се създадат условия за създаване на работни места, като се подобри бизнес климата”, смята Драгомир Стойнев от БСП.

 

На въпрос трябва ли да има плосък данък или прогресивно облагане представителят на ГЕРБ заяви, че те са категорично за запазване на плоския данък.

 

Веселин Тодоров от “България на гражданите” също каза, че ако те дойдат на власт ще запазят плоския данък. Той обаче обеща намаляване на данъците, отмяна на данъка върху лихвите и връщане на всички пари, взето до момента от този налог. „Ще намалим и данъка на едноличните търговци, ще премахнем и данък дивидент. Това е начин да привлечем инвеститори”, заяви Тодоров.

 

„Ако дойдем на власт ще съдим хора като Меглена Кунева”, заканиха се от „Атака”. Според тях плоския данък е антисоциална дейност и не е справедлив. „Предлагаме отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивния, за да има социална справедливост”, каза Димов.

 

От БСП пък предлагат семейно подоходно облагане.

 

Целия разговор с представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ, „Атака” и “България на гражданите” гледайте във видеото.