Това твърди Филип Цанов – председател на гражданска коалиция „Природа за хората и регионите”

При наличие на либерализиран пазар цените на тока ще паднат надолу. Това стана ясно в предаването „Часът на Милен Цветков”.

 

„Ако отпаднат фиксираните цени, и всички играчи отидат на свободния пазар, при условието на свръхпроизводство на електроенергия и ниско потребление, цените за населението и за промишлеността ще паднат надолу”.

 

Това обяви Филип Цанов – председател на гражданска коалиция „Природа за хората и регионите”.

 

Изказването му бе по повод думите на енергийния министър от служебния кабинет Асен Василев, че централите от ВЕИ черпят евтин ток от мрежата, а след това го продават на цена, на която се изкупува произведената от тях електрическа енергия.

 

„Чрез тази далавера те постигат 32-часов работен ден в денонощието”, коментира в студиото на „Здравей, България” министър Василев. 

 

„Ако има такива случаи, аз твърдя, че това е криминално деяние. Звучи невероятно. Аз не съм чул за такъв случай. И не вярвам някоя малка или средна централа да рискува договор за 20 години заради такова нещо. Ако има такива случаи, има отговорни институции – това е прокуратурата. Аз твърдя, че това е криминално деяние”, защити се от своя страна Пенко Пенков – член на Българската фотоволтаична асоциация. Той заподозря, че тази теза се е хвърлила нарочно в пространството, за да се създава напрежение.

 

„От известно време единстветната роля на министъра и замесените в енергетиката е да се създава напрежение”, допълни Пенков. Той изказа категорично мнение, че никой производител не би си позволил да го направи. 

 

Цанов пък се заинати и заяви, че всеки измервателен уред може да се манипулира. „Там, където контролът е занижен, могат да се правят и далеч по-тежки нарушения. Има теории, че се правят понижаващи трансформатори, за да могат да се включат”. Той видя изход от създалата се ситуация в либерализирането на пазара.

 

„Сега е удобен момент – имаме свръхпроизводство на ток и системният регулатор НЕК ще е длъжен да изкупува тяхната енергия. Но за кратък срок са дадени много разрешения за строителство на такива централи от възобновяеми източници”, обясни още Цанов. 

 


Пенков от своя страна се учуди от твърденията на енергийния министър и заяви, че „явно министърът разполага с данни, които не са общодостъпни за производителите на ВЕИ”. 


Според Цанов самото законодателство създава предпоставки за злоупотреби. „Няма уред на тези 1700 производители и няма контролен орган, който да ги провери дали всички уреди са абсолютно изрядни и дали коректно се отчитат”, изказа се той. Чувайки тези думи Пенков възкликна, че в неговата централа са изправени пред опасността от фалит. 


Целия разговор гледайте във видеото.